Sunday, March 21, 2010

Σονέτα δρόμου/Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα

Δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις παρουσιάζονται αυτό το δίαστημα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,και εντάσσονται στον εκθεσιακό κύκλο του ΜΦΘ "Φωτογραφία και Κινηματογράφος".

Μία είναι τα "Σονέτα δρόμου",του Νύσσου Βασιλόπουλου.
Σε αυτήν παρουσιάζονται 57 ασπρόμαυρα έργα του φωτογράφου, που αποτυπώνουν με θεατρικό τρόπο, ιστορίες που κρύβονται στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Η έκδοση «Νύσος Βασιλόπουλος. Σονέτα δρόμου» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αδάμ – Πέργαμος (2010).
Περισσότερα για τον ίδιο εδώ


Η δεύτερη έκθεση είναι του φωτογράφου Παύλου Κοζαλίδη,με τίτλο "Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα".
Αποτελείται από 60 ασπρόμαυρες εικόνες, που θέμα τους έχουν τη ζωή των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.Η έκθεση Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα αποτέλεσε την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του και πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (05/03-13/04/08).
Η έκδοση «Παύλος Κοζαλίδης: Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα» κυκλοφορεί από το Μουσείο Μπενάκη.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α'-Λιμάνι
Διάρκεια : έως 18/04/2010
Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Παρασκευή 11:00-18:00,
Σάββατο 11:00-22:00, Κυριακή 11:00-20:00


Περισσότερα εδώ

αναδημοσιευση από architetturaedisegno.blogspot.com

Saturday, March 20, 2010

365 ΦΙΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ


Η PostScriptum δημιούργησε, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και τις Εκδόσεις Καστανιώτη, ένα διαδραστικό διαδικτυακό ημερολόγιο, στο οποίο φιλοξενείται καθημερινά ένα φωτογραφικό έργο μαζί με ένα λογοτεχνικό σχόλιο.

Ο καθένας μπορεί να προτείνει ένα έργο του στο ημερολόγιο αυτό, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα προσωπικά του στοιχεία. Συνεργάτες του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μελετούν τα έργα και επιλέγουν εκείνα που διαθέτουν καλλιτεχνικά και τεχνικά πλεονεκτήματα, τα οποία και αναρτώνται στο ημερολόγιο (ένα έργο κάθε ημέρα). Στη συνέχεια, οι Εκδόσεις Καστανιώτη προωθούν τα επιλεγμένα έργα σε λογοτέχνες και συγγραφείς, για να σχολιάσουν λεκτικά τις εικόνες, μέσα από τη δική τους οπτική αντίληψη. Το κοινό με τη σειρά του μπορεί να σχολιάζει τις φωτογραφίες και να ψηφίζει τη «Φωτογραφία του Μήνα». Στο τέλος του χρόνου οι φωτογραφίες κάθε μήνα θα εκτεθούν σε κεντρικούς χώρους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα βραβευτούν.

Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να ενώσει σε μία εικονική κοινότητα δημιουργούς εικόνας και λόγου στο πλαίσιο του «συνεργατικού» διαδικτύου δεύτερης γενιάς (Web 2.0). Αξιοποιούνται για αυτό τα πιο σύγχρονα επικοινωνιακά εργαλεία (περιοδικά, στήλες και e-zines Φωτογραφίας, Τέχνης, Λογοτεχνίας και Τεχνολογίας, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Flickr και Twitter), ώστε τα επιλεγμένα έργα να λάβουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα εδώ και εδώ.

Tuesday, March 16, 2010

NAN GOLDIN - ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην τρίτη ατομική της έκθεση στην αίθουσα Καμχή παρουσιάζει νέα δουλειά της, επιλογή από διάφορα θέματα που πραγματεύεται καθώς και μία προβολή 300 διαφανειών με θέμα τα παιδιά.
H Nan Goldin γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον και ξεκίνησε να φωτογραφίζει πολύ μικρή, μετά την αυτοκτονία της αδερφής της, για να διατηρήσει τις αναμνήσεις της. Έγινε γνωστή στις δεκαετίες του '70 και του '80, όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε τη σειρά φωτογραφιών με τους φίλους της και την "άγρια" ζωή τους. Τα έργα αυτά συμπεριλήφθηκαν στη γνωστή προβολή "The Ballad of Sexual Dependency". Από τα τέλη της δεκαετίας του '80 άρχισε να εκθέτει και εκτός της Αμερικής και συνέχισε να προκαλεί αίσθηση μέσα από τις αυτοπροσωπογραφίες της. Όσο οικεία και αν φαίνεται σήμερα η ρεαλιστική ματιά της Nan Goldin, υπήρξε η πρώτη που την ασπάστηκε δημιουργώντας μία ολόκληρη σχολή και πλέον θεωρείται από τις ηγετικές φωτογράφους της εποχής μας και ιδιαιτέρως γνωστή στο ευρύ κοινό.
Η καλλιτέχνις έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικές γκαλερί σε όλον τον κόσμο, ενώ αναδρομικές της εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί στα πιο γνωστά Μουσεία όπως: Whitney Museum of American Art(Νέα Υόρκη), Pompidou(Παρίσι), Reina Sofia(Μαδρίτη) κ.ά.
H Nan Goldin θα παραβρεθεί στα εγκαίνια και θα δώσει διάλεξη στo θέατρο της ΕλληνοΑμερικάνικης Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 19:30.
Posted by Picasa

Saturday, March 13, 2010

MAGNUM, Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, στο Cine+

MAGNUM, Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 15/03/2010 στις 13:30 στο CINE+

Είναι το γνωστότερο και πιο περίβλεπτο φωτογραφικό πρακτορείο στον κόσμο. Εγκαινιάστηκε το 1947 στη Νέα Υόρκη από τέσσερις διάσημους φωτογράφους της εποχής: Ρόμπερτ Κάπα, Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, Ντέιβιντ Σέιμουρ και Τζορτζ Ρότζερ. Η αρχή τους συνίστατο στο ότι η οπτική του κάθε φωτογράφου θα έπρεπε να απολαμβάνει τον υψηλότερο βαθμό σεβασμού από τους υπόλοιπους. Υπήρξε έτσι το πρώτο πρακτορείο που έβαζε πρώτα την ελευθερία του καλλιτέχνη και μετά το θέμα. 60 χρόνια μετά, το πρακτορείο φαίνεται να διατηρεί αυτές τις αρχές. Αρνείται επιδεικτικά την εμπορευματοποίηση του φτηνού αισθησιασμού, του ανθρώπινου πόνου ή την ευθραυστότητα των διασημοτήτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, δεν υπήρχε ούτε μια φωτογραφία του ατυχήματος στο αρχείο του. Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, παρακολουθεί από κοντά τη δουλειά κάποιων φωτογράφων του πρακτορείου Magnum Photos, καταφέρνοντας να αποδώσει με ειλικρίνεια τη στάση, τον τρόπο δουλειάς και τις απαράβατες αρχές που δεν πρέπει κανείς τους να αγνοήσει. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.


Παραγωγή:Γερμανίας, Γαλλίας
Σκηνοθέτης: Ράινερ Χόλτσεμερ


Friday, March 12, 2010

HENRI CARTIER BRESSON, στο Cine+

ΑΝΡΙ ΚΑΡΤΙΕ ΜΠΡΕΣΟΝ: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ

Σήμερα Παρασκευή 12/3/2010 στις 13:10
στο Cine+

Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν είναι πραγματικά ο «άνθρωπος του φωτός». Με κάθε έννοια αυτής της φράσης. Στα 93 του χρόνια, ο συνιδρυτής του πρακτορείου Magnum (μαζί με τους Κάπα, Ρότζερ και Σέιμουρ), φαίνεται να διατηρεί ακόμη την οξεία ματιά του. Παιχνιδιάρικα προκλητικός και μοχθηρά θρασύς, δε διστάζει ποτέ να κριτικάρει τις φωτογραφίες του που θεωρεί ατελείς. Όταν μιλά για τη ζωή του και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε σε αυτή η ζωγραφική, η γεωμετρία και οι υπόλοιπες δημιουργικές δραστηριότητες, στέκεται σε δουλειές κάποιων καλλιτεχνών που αγγίζουν τη ψυχή του: ο γεωργιανός φωτογράφος Κλάβντιτς Σλούμπαν, ο ζωγράφος Άβιγκντορ Άρικα, ο σκηνοθέτης Οτάρ Ιοσελιάνι και ο τσελίστας Πάολο Μπέσι. Προτιμήσεις που αποκαλύπτουν τη δική του προσωπικότητα. Όπως επίσης και η φράση του για τη φωτογραφία: «Στη φωτογραφία, το μόνο που μετρά είναι η τύχη. Πρέπει να είσαι έτοιμος, πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Τα υπόλοιπα είναι θέμα τύχης».

Παραγωγή:Γαλλίας
Σκηνοθέτης: Ραφαέλ Ο’Μπάιρν



Wednesday, March 3, 2010